Dela kartan med andra

Du kan låta kollegor, affärspartner och kunder se Atlas-kartan utan att de loggar in på ert konto. Funktionen heter "Share" och finns högst upp till vänster i kartan:

Skapa delad karta

Klicka på "Share". I dialogen som visas finns följande val:

  • "When does share expire?": slutdatum för den delade kartan. Lämnas fältet tomt gäller delningen tills vidare.
  • "Hide map controls": döljer kontrollerna för bakgrundskarta, zoom och inställningar.
  • "Hide search": döljer sökfältet.
  • "Search returns only postcodes": begränsar sökningen till postnummer. Annars hittar sökningen även områden och punkter på namn.
  • "Hide area labels", "Disable points clustering" och "Show point labels": styr etiketter och gruppering av punkter.
  • "Select the filter you want to use in the shared map": välj ett sparat filter för att bara visa vissa områden och punkter, se nedan.
  • "Show route on shared map": visa en sparad rutt.
  • "Search country": förvalt land i den delade kartans sökning.
  • "Logo": ladda upp en logotyp som visas uppe till höger i den delade kartan.

Klicka på "Generate". Under fliken "URL" finns länken till den delade kartan; klicka på "Copy to clipboard" och skicka länken till mottagaren. Under fliken "iframe" finns en färdig kod, med valbar storlek, för att bädda in kartan på er egen hemsida.

Inställningarna för sökning, etiketter och punkter sparas som parametrar i länken.

Hantera delade kartor

Klicka på de tre prickarna på kartans kort under "Maps" och välj "Shared Maps". Där ser du alla delningar av kartan med status (aktiv, utgången eller inaktiv). Du kan öppna dem, kopiera länken och ändra t ex slutdatum och logotyp.

Begränsa vilka områden och punkter som visas i delad karta

Det finns två sätt:

  1. Undanta en hel grupp från delning
  2. Spara ett filter och välj det när du delar

Undanta en grupp från delning

Klicka på de tre lodräta prickarna vid gruppnamnet och välj "Disallow sharing". Områdena och punkterna i gruppen visas då inte i delade kartor. Med "Allow sharing" ångrar du. Valet finns när områdena visas i grupper (inte efter "Ungroup").

Spara ett filter

  1. Klicka på filtersymbolen ovanför "Add group" högst upp till vänster.
  1. Fyll i villkoren, t ex ett områdesnamn eller attributvärden. Kartan visar nu det som ska synas i den delade kartan.
  2. Klicka på "Save filter" högst upp i filterrutan.
  1. Ge filtret ett namn och spara.

Dina sparade filter ser och redigerar du via "View saved filters" i filterrutan, eller via knappen för sparade filter nere till vänster i kartan.

Dela med filter

  1. Klicka på "Share" högst upp till vänster.
  2. Välj slutdatum och övriga inställningar.
  3. Välj det sparade filtret i "Select the filter you want to use in the shared map". Filtren visas som "namn [typ]".
  4. Klicka på "Generate" och kopiera länken. Testa den delade kartan genom att öppna länken i webbläsaren.

Did this page help you?